Nyheter

Ikke glem denne!

Glemmer du å ta av hele koblingen til hageslangen før kulda kommer, kan du få en vannskade inne i veggen til våren. - Mange glemmer å tømme utekrana før vinteren. I seg selv trenger det ikke føre til en vannskade inne i boligen, men du kan bli lurt av koblingen til hageslangen, sier rørleggermester Ben Schreier i Varme & Bad, Nore VVS.
Vannskade kan skje selv om du har frostfrie kraner. Plastkoblingen fra krana til hageslagen gjør nemlig at vannet blir stående inne i røret.

- Vannet kan fryse i løpet av vinteren, og da kan det danne seg en frostpropp i røret inne i veggen. Når så vannet settes på igjen, kan trykket føre til at røret sprekker. Idet du skrur på vannet, vil det lekke vann inne i veggen, uten at du nødvendigvis merker det, sier Schreier.Mange skader


Rørene og den innendørs stoppekrana er gjerne i et kjellerrom som blir lite brukt. Dermed kan det ta lang tid før man oppdager lekkasjen.

- Lekkasjen er ofte så liten at den ikke høres. Etter en tid kan kjelleren fylles med vann, sier Ben Schreier.
Anslag fra rørleggerkjeden Varme & Bad indikerer at dette skjer i flere hundre boliger hvert år.

- Bare vi i Nore VVS rykket ut på 15 slike skader i vår, forteller Schreier.
Fagsjef Arne Lycke i If Skadeforsikring sier at mange også glemmer å stenge den innvendige stoppekrana før de tømmer utekrana for vinteren. Da blir vann stående i røret.
- Når man så åpner utekrana på våren, og det kommer vann, så tror folk at alt fungerer greit. Det man da ikke ser, er at det kan være en lekkasje inne i veggen.

Tøm og fjern


For å unngå vannskader i forbindelse med utekran og vannslange, gir han følgende råd:

- Husk å fjerne hageslange fra utvendig kran. Selv en frostsikker kran kan gi vannskader i veggen hvis hageslangen er koblet til i kuldeperioder.
Utvendig tappekran med stoppekran på innsiden må stenges for vinteren.

- Skru igjen innvendig stoppekran, åpne så utvendig kran slik at restvannet tappes helt ut, sier fagsjef Arne Lycke i If Skadeforsikring.
Ifølge If skal man være ekstra oppmerksom på vannrør i kjellere og rør som ligger i yttervegger. Her kan det dannes en kuldebro som gjør at vannrør kan fryse.

Ben Schreier ble årets VB Ambassadør

Til stående applaus fra 500 kjedekolleger, leverandører og samarbeidspartnere ble Ben Schreier velfortjent kåret til årets VB Ambassadør på Varme & Bads årsmøte. Ben Schreier, daglig leder i Nore VVS AS i Oslo, ble kåret til årets VB Ambassadør på grunn av sitt mangeårige engasjement i VB og for sin sentrale rolle i utviklingen av VBs Bedriftspartnerkonsept. Hans engasjement var avgjørende for den første landsdekkende bedriftsavtalen som Varme & Bad inngikk med Posten Norge. Han stiller alltid opp for NRL og VB. Han har deltatt på kjedens bedriftsutviklingsprogram og har to deltakere på VBs trainee-program.

At Nore VVS AS er en foregangsbedrift på utnyttelsen av IT i drift og vedlikehold er også vektlagt. Også at han alltid er konstruktiv, samtidig som han har evnen til å utfordre.

Ben Schreier er smilende, sporty og har et vinnende vesen.

- Dette er veldig stort for meg og helt uventet, sa Ben Schreier etter å ha fått prisen.

Det er femte gang prisen deles ut.. Tidligere har Tom Hauger, Jan-Erik Urhaug, Steinar Aasland og Stein Ove Bjelland blitt kåret til årets VB Ambassadør.